Az ultrahangos vizsgálat, teljesen fájdalom mentes, gyors, pontos. Nem a sűrűséget tudjuk pontosan meghatározni, hanem a csont szerkezetének minőségét. Egyes orvosok szerint ez akár többet is elmondhat, mint a sűrűség.

Az osteoporosis alacsony csonttömeggel és csontszövet finom szerkezetének sérülésével jellemzett betegség, amely a csontok törékenységének növekedéséhez és így a csonttörési kockázat emelkedéséhez vezet. Az osteoporosis világszerte kb. 200-300 millió, Magyarországon kb. 700 000-1 000 000 embert érint, ez a munkaképes korú lakosság kb. 15-17 %-a.

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

 -női nem,- a kor,- mozgásszegénység,- hormonális változások, -vékony testalkat, -pozitív családi előzmények, -alacsony kalcium bevitel,- fokozott alkoholfogyasztás, meghatározott gyógyszerek szedése, -dohányzás, –gerincferdülés stb..

Kinek javasoljuk még?

Az osteoporosis szűrővizsgálatot javasoljuk a munkaképes lakosság minden tagjának legalább egy alkalommal elvégeztetni. A jó értékkel rendelkezők évente történő vizsgálata csak 35-40 év fölött indokolt. A csökkent csontsűrűséggel rendelkező személyek vizsgálata évente, vagy a terápiától függően az orvos által javasolt időszakonként indokolt. Az osteoporosis kialakulása megfelelő életmóddal, táplálkozással az esetek jelentős részében megelőzhető, a kialakult osteoporosis gyógyítható, terápiája egyre fejlettebb.